Διασχίζοντας ιστορικούς προορισμούς στην Κρήτη #EduTourism 27/06/23

 



Στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του εκπαιδευτικού τουρισμού για την προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς – EduTourism σχεδιάστηκαν οκτώ (8) διαδρομές εκπαιδευτικού τουρισμού στην Κρήτη. Οι διαδρομές αποτελούνται από τοποθεσίες γαστρονομικού/οινογαστρονομικού, ιστορικού/αρχαιολογικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα με τις διαδρομές τις Κρήτης σχεδιάστηκαν έξι (6) διαδρομές στην Κύπρο και τρεις (3) διασυνοριακές διαδρομές συνδέοντας ιστορικά, περιβαλλοντικά και πολιτιστικά την Κρήτη και την Κύπρο με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πακέτου εκπαιδευτικού τουρισμού με σημαντικά οφέλη για τις τελικές ομάδες-στόχους που είναι οι νέοι 16-25 ετών. Οι διαδρομές θα συμπεριλαμβάνονται στην εκπαιδευτική πλατφόρμα του EduTourism συνοδευόμενες από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και περιγραφές για όλους τους προορισμούς.

Μια από τις διαδρομές της Κρήτης αφορά σε ιστορικούς προορισμούς και περιλαμβάνει το φρούριο Γραμβούσας, το ιστορικό χωριό Θέρισσος, το Ενετικό φρούριο Φιρκά στα Χανιά, τη Λότζια και τα Ενετικά Τείχη με τον τάφο του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 4 μίση ώρες.

Ο προορισμός εκκίνησης της διαδρομής, το φρούριο Γραμβούσας στα Χανιά, είναι κτισμένο πάνω σε ένα απότομο επίπεδο ύψωμα της νησίδας Ήμερη Γραμβούσα. Το φρούριο παραδόθηκε στους Τούρκους το 1692 και παρέμεινε στην κατοχή τους μέχρι τα χρόνια της επανάστασης του 1821, καταλήφθηκε από επαναστάτες και χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλές κέντρο θαλάσσιων επιδρομών, αλλά και πειρατείας. Ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους και παρέμεινε σε πλήρη ερήμωση μέχρι τα τελευταία χρόνια, που άρχισαν εργασίες αξιοποίησής του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στη συνέχεια ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χωριό Θέρισσος στα Χανιά, ένα χωριό που διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κρήτης. Σημαντικά ιστορικά αξιοθέατα αποτελούν το Στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου που στεγάζει το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Θερίσου, αλλά και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου.

Επόμενη στάση αποτελεί το Ενετικό φρούριο Φιρκά που κατασκευάστηκε από τους Βενετούς στα τέλη του 16ου αιώνα. Το κάστρο χτίστηκε με σκοπό να προστατεύει το λιμάνι των Χανίων σε περίπτωση πολιορκίας. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει ένα συγκρότημα έξι συνεχόμενων θόλων στους οποίους υπήρχαν οι μεγάλες κανονιοθυρίδες. Οι χώροι των θόλων χρησιμοποιήθηκαν σαν φυλακές από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τα χρόνια του (Ελληνικού) Εμφυλίου.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή, ο επισκέπτης περνά από τη Λότζια που βρίσκεται στο κέντρο του Ηρακλείου και είναι ένα από τα ομορφότερα μνημεία που έχει να αναδείξει η ενετική αρχιτεκτονική στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα ορθογώνιο, διώροφο οικοδόμημα, με ανοιχτή στοά στο ισόγειο, που χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα τοξωτά ανοίγματα. Η Λότζια το 1987 πήρε το πρώτο βραβείο EUROPA NOSTRA, ως το πιο καλά αναπαλαιωμένο και συντηρημένο Ευρωπαϊκό μνημείο της χρονιάς.

Η διαδρομή καταλήγει στα Ενετικά τείχη του Ηρακλείου που αποτελούν ένα έργο μεγάλου μεγέθους. Τα τείχη άρχισαν να κατασκευάζονται το 1462 και ουσιαστικά ολοκληρώθηκαν το 1669. Η παραθαλάσσια πλευρά των τειχών και έχει μήκος περίπου 2,7 χλμ. και το συνολικό μήκος των τειχών είναι περίπου 7 χλμ. Στις χερσαίες πλευρές του υπάρχουν επτά προμαχώνες (πύλες), όπου στον μεγαλύτερο βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι προορισμοί που προτείνει το EduTourism στο πλαίσιο επίσκεψης στην Κρήτη ταιριάζει σε επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν τον τόπο μέσα από την πλούσια ιστορία της.

Η Πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης – Έρευνα Πεδίου

Διασυνοριακός τουρισμός Κρήτης – Κύπρου #EduTourism