Διασυνοριακός τουρισμός Κρήτης – Κύπρου #EduTourism

 


24/11/2021

O διασυνοριακός τουρισμός συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αφορά́ στον εισερχόμενο και εξερχόμενο τουρισμό́ μεταξύ́ δυο κρατών και στο πέρασμα εθνικών συνόρων με την συνθήκη ότι ο τόπος μόνιμης κατοικίας των τουριστών δεν απομακρύνεται σημαντικά από́ τα σύνορα.


Αυτό το είδος τουρισμού, αποτελεί́ μια βιομηχανία που αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. Οι τουρίστες επιλέγουν τέτοιους προορισμούς λαμβάνοντας υπόψη το φυσικό́, κοινωνικό́ και πολιτισμικό́ περιβάλλον και το βαθμό́ ελευθέριας όσον αφορά στη διέλευση των συνόρων.


Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διασυνοριακού Προγράμματος Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013, τόσο η Κρήτη όσο και η Κύπρος βρίσκονται σε πλεονεκτική́ γεωγραφική́ θέση στο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς συνδέουν την περιοχή́ της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή́ και την Βόρεια Αφρική́, ενώ́ αποτελούν την πύλη εισόδου – εξόδου της ΕΕ σε τρίτες χώρες.


Επίσης, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε κομβική θέση, όσον αφορά́ την ανάπτυξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υπόλοιπα κράτη της Μεσογείου στο πλαίσιο της Ευρω-Μεσογειακής συνεργασίας και όσον αφορά στο πλαίσιο της ανάπτυξης της «θαλάσσιας λεωφόρου» της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης.


Συμπληρωματικά, ο νησιώτικος χαρακτήρας της Κρήτης και της Κύπρου τους προσδίδει μοναδικό́ φυσικό περιβαλλοντικό πλούτο, σε συνδυασμό με την πλούσια πολιτιστική́ τους κληρονομιά́, αναδεικνύοντας αυτά τα νησιά σε ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς. Ειδικότερα, και τα δύο νησιά χαρακτηρίζονται από́ την ύπαρξη πλούσιου πολιτιστικού́ περιβάλλοντος με μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.


Οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα ιστορικά́ κέντρα των πόλεων παρουσιάζουν επίσης βασικά́ στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομίας. Αναφορικά́ με τις υποδομές συγχρόνου πολιτισμού́, υπάρχει σημαντικός αριθμός θεματικών μουσείων που εστιάζουν στην ιδιαίτερη παράδοσή κάθε νησιού́ και μικρότερο αριθμό́ υπάρχουν υποδομές που υποστηρίζουν σημαντικά γεγονότα σύγχρονου πολιτισμού́ (χορός, θέατρο, ζωγραφική́, γλυπτική́ κλπ.).


Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναδεικνύουν τη στενή́ σχέση του πολιτισμού́ με τον τουρισμό́ και ιδιαίτερα με τον εναλλακτικό τουρισμό. Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία για την προώθηση του διασυνοριακού τουρισμού μεταξύ της Κρήτης και της Κύπρου που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά και τις δύο χώρες.

Κατεβάστε το Pdf ΕΔΩ.
Η πράξη EduTourism υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Εναρκτήρια Συνάντηση Εργασίας του EduTourism

Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης – Έρευνα Πεδίου